Op de Europese aandelenbeurzen werden woensdag de stevige winsten van een dag eerder weer prijsgeven. Een verlaging van de wereldwijde groeiverwachting door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de vrees voor de afbouw van de Amerikaanse steunmaatregelen zorgden voor verkoopdruk.

De AEX-index in Amsterdam noteerdetegen het slot 1,4 procent lager op 366,25 punten. De MidKap zakte 0,9 procent, tot 542,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,8 en 2 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex anderhalf uur na opening 1,1 procent in de min.

De OESO is in haar halfjaarrapport ook somber over de Nederlandse economie en verwacht een economische krimp van 0,9 procent in 2013. Volgens de denktank krimpen de euro-economieën dit jaar gemiddeld met 0,6 procent. De organisatie vindt daarnaast dat de Europese Centrale Bank (ECB) buitengewone maatregelen moet nemen om het economisch herstel te ondersteunen.

OESO

Om de kredietverlening in de eurozone vooruit te helpen, adviseert de OESO de ECB om de depositorente te verlagen tot minder dan 0 procent. Dat zou betekenen dat banken geld toeleggen op de middelen die ze stallen bij de centrale bank. Daarnaast zou de ECB moeten overwegen meer obligaties op te kopen om banken van meer geld te voorzien.

In de AEX stonden maritiem dienstverlener SBM Offshore en telecombedrijf KPN onderaan met een minnen van 2,6 procent. Bierbrouwer Heineken en uitzender Randstad volgden met verliezen van 2,5 procent. Technisch dienstverlener Imtech en verzekeraar Aegon waren de sterkste stijgers met winsten van 3,1 en 1 procent.

ASMI

Chiptoeleverancier ASMI sloot de rij in de MidKap met een verlies van 2,1 procent. Kabelbedrijf Ziggo volgde met een min van 1,9 procent. Bouwbedrijf Heijmans ging aan kop met een plus van 0,9 procent.

In Parijs zakte PSA Peugeot Citroën ruim 5 procent. Volgens de Franse krant La Tribune overweegt de Franse automaker een nieuwe kapitaalverhoging nadat het bedrijf in het afgelopen jaar 2,5 miljard euro aan kasmiddelen heeft verbruikt.

De euro was 1,2947 dollar waard, tegen 1,2873 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 94,14 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper, op 103,48 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl